Будинок з химерами

Будинок з химерами — одна з найбільш пізнаваних і знакових будівель Києва. Побудована з цегли в стилі модерн будівля була спочатку житловою, сьогодні ж вона є домом прийому Президента України та знаходиться навпроти його Адміністрації.

Свою назву будинок одержав завдяки цілому ряду скульптур, що її прикрашають. Вони зображують не тільки реальних тварин, риб і мисливців, але й казкових істот. Будинок з химерами побудований в 1903 році як прибутковий архітектором Владиславом Городецьким з окремими приміщеннями для своєї родини. Скульптором виступив італієць Еліо Саля.

Зовнішній вигляд будинку і сьогодні вражає, для свого ж часу він був шедевром інженерної думки, так як в ньому були реалізовані новітні будівельні технології. Після революції 1917 року будинок з химерами був націоналізований, а квартири стали комунальними. Будівля була сильно пошкоджена у Другій світовій війні і довгий час була покинута. У післявоєнні роки в ній оселилися актори театру ім. І. Франка, а потім більшовики перекваліфікували будівлю в поліклініку для членів ЦК КП(б)У. Після розпаду СРСР будинок з химерами розкололася на дві частини, а в 1998 році була проведена його остання реконструкція.