Вступ

Вступ

Київ – місто, оповите легендами і славне своїми святинями, столиця Давньоруської держави та України – належить до найдавніших і найважливіших культурних центрів світового значення,

Перші свідчення життя людей на території Києва відносяться до льодовикового періоду і віддалені від нашого часу більше ніж на двадцять тисячоліть. Яскравим прикладом цього є знаменита Кирилівська стоянка мисливців на мамонтів. Сліди мешкання цих людей відомі і в інших частинах міста по пул. Ярославів Вал. над заплавою р. Либідь (Каравасві дачі, Протасів яр).

З утвердженням у Середньому Придніпров’ї землеробства осілі поселення давніх людей мали місце в різних районах Києва. Здебільшого вони представлені матеріалами і рипільської культури від Підгірцін на півдні Києва до Сирця на йот півночі. Особливо густо вони концентрувалися в історичному центрі міста – на Старокиївській горі, Замковій горі або Кисилівці, в районі Львівської площі. На Замковій горі з початку бронзового віку розміщувалося й укріплене городище.

На початку і тис. до н.е. центром місцевого життя був вузол укріплених поселень на південній околиці сучасного Киева, де постали потужні Хотівське та Ходосіїкс городища (див. Хотів). Але з межі ер головним осередком життя знов стають кручі над Подолом. і її Киселівці з’являється городище, яке, мабуть, можна співвідносити з відомим на Дніпрі "містом" Cap, а поблизу, на Старокиївській горі – величезний язичницький могильник. Ці пам’ятки залишили давні слов’яни – носії зарубинецької та місцевих ({юрм черняхівської культур. Остання репрезентована вишуканим гончарним посудом та іншими ремісничими виробами. Значна кількість грошових скарбів, зосереджених передусім у районі Львівської площі, та розпорошених майже по всій території сучасного міста римських монет свідчать про тогочасне інтенсивне економічне життя.

Не виключено, що саме в районі Києва відбувалися трагічні події доби антсько-готських війн наприкінці IV ст., пов’язані з іменем князя Божа (Буса), що відбилося в таких топонімах, як тора Бусівка, Бусове поле, річечка Бусівка на південних околицях міста.