Палац у Хмільнику

Палац у ХмільникуПалац у Хмільнику – унікальний архітектурний шедевр, належним чином оцінений фахівцями-архітекторами, але, на жаль, незаслужено забутий чиновниками культури і туристами. Нині Хмільник – невелике курортне місто, де працює низка санаторіїв на основі джерел радонових вод. У минулому це велике подільське місто, що найбільш інтенсивно розвивалося в XV столітті у складі Великого князівства Литовського. Місто мало важливе стратегічне значення і було укріплене потужним замком, що витримав чимало битв.

1659 року замок захопили козаки і навіть влаштували в ньому резиденцію гетьмана Івана Виговського. Замок у Хмільнику на високому березі річки Південний Буг займав велику територію.

До наших днів від замкових будівель збереглася лише одна оборонна вежа, зведена 1534 року і значно перебудована згодом. 1672 року, коли Поділля захопили турки, вежу переобладнали в мечеть.

Нині тут діє краєзнавчий музей. На місці руїн древнього замку 1915 року був зведений палац, що належав власникам Хмільника, графині Катерині Левашовій та її чоловікові капітану Костянтину Ксидо.

Смілива ідея, яку капітану Ксидо допоміг утілити академік архітектури Іван Фомін, полягала в тому, щоб поєднати в архітектурі елегантність палацу і брутальность середньовічного замку. З боку міста відвідувачів зустрічає типовий фасад у стилі класицизму, якому передує напівкругла колонада. З іншого боку, на крутому березі Південного Буга, височіє складений із великої цегли фасад у романському стилі з однією центральною і двома бічними вежами.