Крим

КримБахчисарай. Комплекс ханського палацу XVI-XVIII ст. За два з половиною сторіччя, коли Бахчисарай був головною резиденцією ханської династії Гйреїв, палацовий комплекс постійно змінювався. Кожен правитель, намагаючись залишити пам’ять про себе, обов’язково добудовував нові споруди, додавав нові прикраси. «Палац-сад» був втіленням мусульманського уявлення про Рай Крим.

Бахчисарай. Комплекс ханського палацу. XVI-XVIIІ ст. Кладовище ханів та їхніх дружин Крим.

Бахчисарай Комплекс ханського палацу. XVI-XVIII ст. Після приєднання Криму до Російської імперії палац значною мірою втрачає свою колишню розкіш. Багато споруд зноситься, перебудови та ремонти проводяться без урахування національних та історичних особливостей архітектури комплексу.

Лише в 60-х роках XX ст. почалися науково обґрунтовані реставраційні роботи, які тривають і донині Крим. Гори Крим Судак.

Фортеця. 1371-1469 pp. Зведена на місці візантійських укріплень VI-VII. 1365 р. Сугдеа (грецька назва Судака) була захоплена генуезцями, і саме звідси почалася іх експансія на південний берег Криму. Місто стало називатися Солдайя.

1475 р. місто захопили турки, вирізавши все населення. В 1783 p., як і весь Крим, увійшло до складу Російської імперії Будівля з куполом на передньому плані колишня візантійська церква, збудована в першій половині XIV ст. Після захоплення міста генуезцями в 1365 р. храм став католицьким, а з 1475 р. – після переходу Судака під владу Османської імперії – мечеттю.

Після приєднання Криму до Росії в 1783 р. 8 Судаку було розквартировано Кирилівський полк російської армії. Храм знову став православним (полковою церквою).

1827 р. гарнізон з міста було виведено і культова споруда знову поміняла свою конфесійну належність, ставши лютеранською. (Німецька колонія існувала поблизу фортеці ще з кінця XVIII ст). З 1883 р. і до закриття більшовиками в 1926 р церква була вірменською. Нині музей Крим.

Судак. Фортеця.

1371-1469 pp. Вікно в башті Консульського замку. Фортеця складалася з двох частин: стіни нижньої захищали місто, а на горі знаходився Консульський замок, де проживав консул та розміщувалась адміністрація Крим. Солоне озеро поблизу селища Штормового.

Галагаз, або земляна качка (Tadoma tadoma). До масового розорювання степів траплялися у великій кількості по всій території півдня України Крим. Судак.

Фортеця. 1371-1469 pp. Фортеця будувалася за європейськими фортифікаційними стандартами XIVст., коли вогнепальна зброя та артилерія ще були великою рідкістю.

Незважаючи на це, самим своїм виглядом вона справляла на ворогів неабияке враження. За легендою, щоб уникнути штурму турки вдалися до хитрощів: за допомогою метальних машин уночі перекинули через стіни кілька трупів людей, які нібито померли від чуми.

В місті почалася паніка, консул утік на власному кораблі, а перелякані міщани здалися Крим Євпаторія. Текіе Дервіш.

XV XVIII ст. Монастир мусульманських монахів-дервішів. Це єдина пам’ятка такого роду, збережена в оригінальному вигляді на території колишнього CPCR Монастирський комплекс складався з текіе (чернечих келій), мечеті та медресе (навчального закладу). Крим.

Євпаторія. Текіе Дервіш.

XV-XVIII ст. У 30-х роках XX ст. монастир закрили більшовики. Приміщення використовувалися під склади.

Мечеть була частково зруйнована. Нині пам’ятка відроджується, тут створено музей кримськотатарської культури Крим. Штормове.

Сучасна православна церква дещо незвичної архітектури