Обираємо оперативну пам’ять відповідально

Один із ключових компонентів будь-якого комп’ютера — це оперативна пам’ять, від показників якої залежить продуктивність системи. Під час робочого процесу комп’ютера саме в оперативній памяті зберігають проміжні результати роботи, фонові програми, системні програми. Тому, якщо ви плануєте провести удосконалення комп’ютера чи зібрати нову систему, обирати оперативну пам’ять потрібно дуже ретельно. 

На які критерії найперше слід звернути увагу? 

  • об’єм памяті; 
  • частота; 
  • тип та покоління.

Об’єм — перше, на що слід звертати увагу при виборі цього важливого компонента. Однак важливий не тільки сам об’єм, але й кількість планок. Чи варто обирати одну планку на 8 Гб чи дві на 4 Гб? Слід вивчити характеристики материнської памяті — якщо вона підтримує роботу в двоканальному режимі, то можна обирати дві планки. Робота в двоканальному режимі підвищує рівень продуктивності на 30%, адже всі робочі процеси виконуються швидше, адже вони розподіляються на дві планки.

Об’єм памяті на 4 Гб — це необхідний мінімум для комфортної роботи, адже операційна система займає приблизно 2-3 Гб. Якщо ви запустите одночасно браузер, декілька програм, месенджер, комп’ютер може трохи гальмувати. Тож доцільніше обирати пам’ять на 8 Гб. Цього обсягу вистачить для паралельного запуску декількох програм, коректної роботи месенджерів з онлайн-трансляцією.

Обсяг памяті в 16 Гб необхідний для топових ігор, а також для професійної роботи в графічних редакторах, програмах для обробки креслень, проєктування. 

Пам’ять обсягом 32 Гб і більше потрібна для професійних задач, топових ігрових систем. 

Тип і покоління пам’яті — як не помилитися з вибором? 

Оперативна пам’ять класифікується два типи — для десктопних комп’ютерів (DIMM) на ноутбуків (SO-DIMM). 

Слід памятати, що пам’ять для ноутбука фізично не сумісна з комплектуючими для звичайних комп’ютерів і навпаки. Тож на ці приставки у маркуванні памяті слід звертати особливу увагу. 

Покоління пам’яті маркується абревіатурою DDR і числом. Найсучаснішим вважається 4 покоління, тобто DDR4. Така пам’ять найшвидша, енергоефективна та має найбільший обсяг — одна планка може мати об’єм 128 ГБ, хоча найчастіше покупці обирають планки на 8 та 16 Гб. Якщо ви збираєте новий комп’ютер, обирати потрібно саме пам’ять 4 покоління, адже сучасні материнські плати не сумісні зі старішими поколіннями. 

Пам’ять покоління DDR3 можна обрати, якщо вам потрібно трохи удосконалити комп’ютер, котрий працює у вас 3-4 роки. В такій памяті трохи менші пропускна здатність і максимальний обсяг, проте її можливостей достатньо для розв’язання сучасних задач. 

Ще одна важлива характеристика — таймінг, чим він менший, тим вищою буде продуктивність памяті. Таймінг означує, скільки часу потрібно для отримання команди на читання та виконання рядка, закриття прочитаного та відкриття нового рядка. 

Таймінг позначається абревіатурою CL та числом. Прикладом пам’яті з низьким таймінгом є Kingston 32 GB, з показником CL15 при максимальній частоті 2666 МГц.