Які характеристики принтерів для друку етикеток є важливими?

Маркування товарів етикетками зі штрих-кодами полегшує процес логістики та обліку. На підприємствах та складах нерідко виникає потреба оперативно додрукувати етикетки. Для цього необхідне мобільне друкувальне обладнання – принтер для етикеток.

У цій статті ви дізнаєтеся, який принтер для етикеток краще вибрати та на які функції звернути увагу.

Спосіб друку та типи етикеток

У товарообліку та логістиці особливе значення має якість етикетки: інформація та штрих-код повинні легко зчитуватися пристроєм та людиною. Для цього важливо подбати про захист етикетки від вологи та вицвітання.

Не всі матеріали однаково стійкі до зовнішнього впливу, тому вірно виберіть тип друку.

Сучасні виробники пропонують два способи створення маркувань: термодрук та термотрансферний друк.

У чому різниця між термодруком та термотрансферним друком?

Головна відмінність у матеріалі, на який наноситься інформація. У першому випадку використовується термопапір.

Термодрук

Принцип цього способу полягає в тому, що термопапір під впливом температури змінює колір. Перевагою цього друку є бюджетність, а також економія на витратних матеріалах (необхідно буде міняти лише термострічку). Самі собою термоетикетки не передбачають довгий термін служби – швидко вицвітають. Їх легко видалити з товару розчинником, водою чи олією.

Термотрансферний друк

Фарбувальна стрічка (риббон) нагрівається термоголовкою, фарбуюча речовина переноситься на носій (етикетку). Напівглянцеві етикетки стійкі до хімічних та механічних впливів, служать кілька років. Для цього типу друку, вам необхідно буде купити тремотрансферний папір

Роздільна здатність друку етикеток

Щоб потрібна інформація коректно відобразилася на етикетці, створіть у будь-якому графічному редакторі її макет. Співвіднесіть розмір макета з шириною стрічки та риббона. У середньому у настільних принтерів ширина становить 57 мм., у комерційних та промислових – 108 мм. Також за якість друку відповідає роздільна здатність принтера:

  • 203 dpi. Добре зчитується штрих-код. Можна нанести просту графіку. Використовується для маркування товару на складах та у роздрібних магазинах;
  • 300 dpi. Розмір шрифту від 4-6 шрифтів, логотипи, QR-коди та штрих-коди. Підходить для ярликів та етикеток з додатковою інформацією про характеристики товару або виробника.
  • 600 dpi. Дрібні етикетки для QR-кодів, ціни та іншої інформації. Використовуються для маркування косметичних, лікарських засобів та парфумерії.

Сфери застосування принтерів для друку етикеток

Підприємці-початківці часто задаються питаннями, для чого потрібен принтер етикеток і де він застосовується? Сфера застосування цього обладнання досить широка:

  1. Офіси. Принтер для етикеток іноді застосовують для інвентаризації в офісах компанії. Наприклад, для маркування стелажів, папок, різних пристроїв.
  2. Інтернет-магазини. Перед відправленням посилок менеджери часто наносять на упаковку етикетку з QR кодом, в якому зашифрована інформація про характеристики товару, маршрут, терміни та умови повернення та акції.
  3. Логістика. У цій сфері поширені широкі та міцні етикетки з інформацією про відправника/одержувача, номер замовлення, а також штрих-код та логотип компанії. Це пов’язано з великим завантаженням логістичних компаній та обробкою великої кількості вантажів.
  4. Виробництва та складські приміщення. На складах застосовують міцні, термотрансферні етикетки, також потрібно друкувати великі тиражі, тому важливо вибирати принтери з високою ресурсомісткістю.