Професії в сфері музичних шоу та шоу-бізнесі: їх огляд та особливості

Професії в сфері шоу-бізнеса

Індустрія музичних шоу — це динамічний і яскравий світ, який пропонує різноманітні кар’єрні шляхи для тих, хто захоплюється музикою і сценою.

Даний матеріал зацікавить тих, кого притягує шоу-бізнес і музика, і хто обирає зараз свій професійний шлях. Дієву допомогу в виборі професії може надати профорієнтація у вигляді тестів, консультацій або курсів профорієнтації. Центр профорієнтації “Моє майбутнє” допомагає підліткам, школярам 8-9 класів та старшокласкикам, а також студентам і дорослим у виборі освітньої спеціальності та професії.

Зробимо огляд професій у сфері шоу-бізнесу і поділимо професії за таким принципом: а) професії, чия діяльність проходить за лаштунками; б) спеціалісти, що працюють на сцені та в) інші фахівці.

Професії в сфері шоу-бізнеса

ЗА ЛАШТУНКАМИ

Концертний промоутер.  Ідеолог організації шоу, знаходить і домовляється щодо місць проведення заходів, бронює артистів, укладає контракти і управляє бюджетами.

Менеджер туру. Контролює матеріально-технічне забезпечення туру гурту/виконавця, планує та забезпечує безперебійну подорож та роботу за лаштунками.

Продакшен-менеджер.  Планує та втілює технічні аспекти шоу, в тому числі освітлення, звук, інсталяції, декор та відеообладнання.

Менеджер сцени. Координує дії на сцені під час репетицій і виступів, забезпечує безперебійну роботу сигналів, реквізиту та змін декорацій.

Художник зі світла. створює візуальний настрій і атмосферу шоу за допомогою освітлювального обладнання.

Інженер з освітлення. Встановлює та обслуговує освітлювальне обладнання.

Звукорежисер. Змішує та балансує звучання інструментів і вокалу для оптимального сприйняття аудиторією.

Технік живого звуку. Встановлює та обслуговує звукове обладнання.

Художник по костюмах. Створює сценічне вбрання для виконавців, що відображає концепцію шоу та посилює візуальний ефект.

Режисер 3D-мапінгу, візуальних проекцій та лазерних шоу. Фахівець, що створює проекційні шоу, у вигляді 3D-проєкцій на певні обʼєкти з урахуванням їх форми, розмірів, розташування в просторі та призначення. Створює мультимедійні візуальні ефекти, а також ефекти за допомогою лазерних пристроїв.

Оператор кіно і телебачення. Веде відеозйомку, зйомку прямої трансляції музичних та інших шоу та заходів. Працює в команді з інженерами освітлення, фахівцями 3D-мапінгу та іншими технічними спеціалістами.

Кранмейстер операторського крану.  Кранмейстер керує спеціальним краном для підйому оператора з камерою.

Монтажник. Встановлює та демонтує такелажні системи для обладнання.

Професії в сфері шоу-бізнеса

НА СЦЕНІ

Музикант. Захоплює публіку музичним талантом і сценічним виступом.

Співак. Подає вокал музики, емоційно об’єднує голос і виконання.

Танцівниця. Оживляє музику за допомогою рухів і хореографії, додаючи візуального динамізму.

Співак бек-вокалу/музикант. Надає вокальну чи інструментальну підтримку головним виконавцям, збагачуючи звук і текстуру музики.

Інші важливі ролі

Агент з бронювання. Забезпечує живі виступи для музикантів і артистів, веде переговори про контракти та керує розкладом гастролей.

Музичний PR-менеджер. Створює позитивне висвітлення музикантів і артистів у засобах масової інформації, створюючи суспільний імідж і базу шанувальників.

Менеджер з продажу товарів. Контролює дизайн, виробництво та продаж товарів гурту, створюючи додаткові джерела доходу.

Менеджер залів. Керує повсякденною роботою концертних майданчиків, забезпечуючи безперебійне проведення заходу та безпеку аудиторії.

Пам’ятайте, що ми лише зазирнули у великий різноманітний світ музичних шоу. В ньому є ще багато цікавих творчих, інженерних, адміністративних та робочих професій. Завдяки відданості, щирому бажанню працювати та відповідним навичкам ви можете знайти своє місце за лаштунками, на сцені чи будь-де між ними, і сприяти розповсюдженню живої музики.