Будапешт досі не пояснив, як 11 українських полонених потрапили з РФ до Угорщини – Лубінець

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець досі не отримав відповіді від угорської сторони, яким чином 11 українських військовополонених потрапили в Угорщину з Росії.
Про це він заявив у інтерв’ю Суспільному, передає Укрінформ.

«Я досі не можу отримати відповідь (від Угорщини, – ред.), яким маршрутом були доставлені 11 громадян України з території РФ в Угорщину. Жодного представника України ні з боку дипломатичних установ, ні з боку інших відомств, не було долучено. Я… зразу офіційно звернувся до угорського колеги. Пройшло достатньо часу, відповіді я не отримав», – сказав омбудсмен.

Лубінець нагадав, що сухопутного кордону між РФ та Угорщиною немає, тож найімовірніше, що полонених доправили літаком. Водночас їхні документи, за наявними даними, російська сторона забрала і знищила.

Читайте також: Угорщина має пояснити свою участь у звільненні українських військовополонених – Єврокомісія
«А як Угорщина встановила, що це дійсно громадяни України? Я не хочу звинувачувати угорську сторону – ми даємо їй можливість відповісти», – заявив омбудсмен.

Як повідомлялося, 9 червня минулого року до Міністерства закордонних справ України запросили тимчасового повіреного у справах Угорщини і передали йому звернення з вимогою надати детальну інформацію про переданих РФ Будапешту українських військовополонених і негайно забезпечити до них доступ консула.

Український уряд не був поінформований про відповідні переговори між угорською та російською сторонами. Про те, що РФ передала Будапешту одинадцять українців угорського походження, українська сторона дізналася з публічних заяв віцепрем‘єр-міністра Угорщини Жолта Шем’єна угорському ЗМІ.