Що таке рефрактометр та в якій діяльності він стане у пригоді?

У багатьох сферах нерідко застосовують такий вимірювальний інструмент, як рефрактометр. Його робота заснована на явищі світлозаломлення у різних середовищах. Використовуючи цю методику дослідження, вдається визначити коефіцієнт заломлення і на його основі провести структурний аналіз, з високою точністю вирахувати фізичні та хімічні показники тих чи інших речовин. Головним призначенням приладу є оцінка рівня концентрації та густини розчинів.

Рефрактометр

Інтернет-магазин SIMVOLT пропонує широкий асортимент оптичних рефрактометрів, призначених для вимірювання рідин різного походження. Тут ви знайдете винятково оригінальну продукцію всесвітньо відомих брендів. На всі товари надається гарантійне обслуговування.

Де використовуються

Існує безліч досліджень, які ґрунтуються на даних рефрактометрії. Тому описуваний вид КВП застосовується у різних сферах. Ось деякі з них:

  1. Медицина. Визначення значень білка, ліпідів та інших параметрів у крові, сечі.
  2. Фармацевтика. З’ясування концентрації та складових препаратів з прецизійною точністю відповідно до встановлених стандартів.
  3. Харчова промисловість. За допомогою такого обладнання встановлюється кількість цукру, жирів та поживних речовин у харчових продуктах та їх компонентах.
  4. Хімічні підприємства. Підрахунок точної кількості домішок, чистоти хімічних реактивів тощо.
  5. Нафтогазовий сектор. Оцінка якості палива, гальмівних рідин, складу повітряних мас на виробництві. 

Крім того, рефрактометри задіяні екологами та співробітниками природоохоронних служб. Вони допомагають обчислити склад стічних та ґрунтових вод

Конструкція та принцип функціонування

Рефрактометри

Звичайний оптичний пристрій такого типу складається з наступних базових елементів:

  1. Призма. Виконується зі скла або пластмаси. Після спеціальної обробки матеріал набуває високого коефіцієнта заломлення світла, що сильно викривляє світловий промінь.
  2. Градуювання. Зазвичай обладнується одразу кілька видів шкали одночасно. Наприклад, водяна, для підрахунку цукру чи густини в градусах. Це допомагає зробити пристрій більш універсальним.
  3. Предметне скло. Оснащено шарніром для швидкого та надійного стиснення досліджуваного зразка.
  4. Гвинт для калібрування та налаштування.
  5. Оптична система із забарвлених лінз. В основному підбирається фарба синього кольору. Це максимально чітко створює межі між світлом та тінями.
  6. Монокуляр. Для спостереження за змінами параметрів.

За сучасною класифікацією заведено розділяти рефрактометри на три види, а саме:

  1. Лабораторні. Їх також використовують у медицині. Високоточні прилади, що дають можливість розрізняти хімічні сполуки, робити структурний аналіз, отримувати розгорнуті характеристики фізичних показників.
  2. Портативні. Універсальні пристрої, розраховані на польові, лабораторні та виробничі умови. Комфортні та прості в роботі завдяки автоматичній системі функціонування.
  3. Ручні. Найдешевші вимірники нескладної конструкції. Попри простоту, вони демонструють хорошу точність вимірювань. Їх можна придбати для домашнього вжитку.

Рекомендується після кожного сеансу вимірів ретельно очищати ділянки, що торкаються зразків. Для цього в комплекті є спеціальна м’яка тканина.

У магазині Символьт ви знайдете будь-які різновиди рефрактометрів за доступними цінами. Передбачено доставку та безоплатні консультації фахівців.